Wat kun je ermee?

Een digitaal certificaat kun je dus digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object zoals een afbeelding, muziek, een tweet of een video en koppelen aan een blockchain. NFT's maken deel uit van de Ethereum-blockchain. Hierdoor is het mogelijk om NFT's te kopen, verkopen, verzamelen, en je kunt ook besluiten om ze te vernietigen. Dankzij de blockchain technologie kun je het eigenaarschap, de transacties (verkopen-kopen) en zelf de prijsontwikkeling volgen via het internet.

Royalty's

Wat tevens uniek is aan een NFT is dat je als oorspronkelijke maker bij het creëren van een NFT ook de mogelijkheid van royalty's kan instellen. Als je als kunstenaar een kunstwerk hebt gemaakt krijg je maar één keer betaald, en wel bij de originele, eerste verkoop. Maar nu, bij het instellen van de royalty's betekend.

Hij krijgt net als bij traditionele kunst betaald als het object verkocht wordt, maar hij krijgt nu ook elke keer betaald als zijn NFT doorverkocht wordt. Dit is iets wat met kunst in onze non-digitale wereld niet mogelijk is. Daar krijgt de maker van het object maar één keer betaald, en wel bij de originele, eerste verkoop.

Hierdoor kun je bewijzen dat het digitale object jouw eigendom is.

Hoe maak je een NFT?

Het is belangrijk om te weten dat de meeste non-fungible tokens draaien op het Ethereum (ETH) blockchain netwerk. Hoewel tegenwoordig ook op andere blockchain technologieën NFT aangemaakt kunnen worden is het ETH netwerk het meest gebruiksvriendelijke.

Daarnaast is het van belang om te weten van wat voor een object een een NFT gaat maken, vaak is dat een gif, jpg of mp3 bestand. Daarna is dan van belang op welk platform je jouw NFT gaat lanceren. Een heel groot platform is OpenSea, maar ook hier zijn andere mogelijkheden. Ik heb mij op OpenSea gericht. Binnen het platform koppel je een ETH wallet, ik gebruik daar MetaMask voor.

Op OpenSea voeg je jouw bestand toe, geeft dit een titel en beschrijving en je NFT is gecreëerd.

Hoe verkoop je een NFT?

Als je jouw NFT op OpenSea hebt gemaakt is het logisch om het ook via dit platform te verkopen. Je kunt daar natuurlijk ook zelf NFT's gaan kopen als je een mooie verzameling wilt aanleggen. Als je jouw NFT heft aangeklikt, klik je op de knop Sell en geeft aan wat jouw prijs in ETH is. Hou rekening met 2,5% fee die je moet afdragen.

Ook is het mogelijk om jouw item op een veiling te verkopen. Daar kom ik in een andere post op terug.

Is het lucratief?

NFT's kunnen heel interessant zijn, zowel voor het kopen als verkopen. De markt is erg nieuw en er moeten nog veel dingen ontdekt worden, maar er is momenteel heel veel belangstelling voor NFT's. Of het een hype is, weet ik niet. Maar ik heb momenteel een aantal objecten van mij die ook als print te koop zijn ook op OpenSea gezet als een NFT.

Heb je content die de moeite waard is, dan is het verkopen als een NFT misschien wel een interessante manier om wat extra's te verdienen. Investeren in NFT's en daarmee te verdienen vraagt natuurlijk wel meer onderzoek en kent risico's.